Zilver Tentoonstelling

Zilver Tentoonstelling

Tags
Disciplines

Zilver Tentoonstelling

Zilver is een prachtig materiaal om mee te werken. Een ongekende spiegeling, heel smeedbaar.

 

Tentoonstelling zilverkunst in Nederland

Het Gemeentemuseum Den Haag toont vanaf april t/m 21-aug-2016, Zilverkunst; meer dan honderd kunstzinnige objecten en gebruiksvoorwerpen van hedendaags zilver. De Nederlandse zilverkunst die wordt getoond is ontworpen en vervaardigd in de afgelopen drie decennia. 

In de tachtiger jaren is deze kunstzinnige stroming ontstaan en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot zilverkunst met een grote diversiteit van kwalitatief goede en mooie zilverwerken van zilversmeden, ontwerpers en andere kunstenaars.

Bij de selectie van de tentoon te stellen zilverkunst vormt de kunstzinnige expressie en artistieke kwaliteit daarvan het uitgangspunt. 

bron: Haags Gemeentemuseum

 

Zilveren fruitschaal

Eén van de beste stukken uit mijn atelier is de schaal die tentoongesteld is in het Gemeentemuseum in Den Haag. 

Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen met daarin prominent de foto van Erik en Petra Hesmerg van de zilveren schaal ‘drijvend fruit, gedreven zilver’ en bij de inleiding is een pyxis van Jan Noyons afgebeeld.

Het maken, samen met meester zilversmid André van Loon was een avontuur. Vanaf het begin stond het beeld van fruit dat drijft in water mij voor ogen. Samen bedachten we hoe het zilver zo hoog gedreven kon worden uit vlakke plaat en hoe we in zilver de verschillende schil-texturen konden maken. Enkele delen (steeltjes en kronen) zijn gegoten. Het vlakke, spiegelende water benadrukt de plasticiteit van de vruchten. Toen dat eenmaal in de plaat zat moest het nog een schaal worden. De omgeslagen kraalrand, (geleerd van Adam van Vianen) geven dikte en stevigheid aan de schaal die van relatief dunne plaat gemaakt is. Door in het midden, binnen een kleinere cirkel de plaat iets omhoog te drijven ontstaat stevigheid en een standring.

 

Andere werken in zilver

Iets later maakte ik, ook met André van Loon, Het bestek voor de KF Heinstichting

Ik meen, vrij naar Johan Cruijff: ‘Zilversmeden is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel zilversmeden.’

 

Ook dacht ik aan eerdere grote zilverwerken en vroeg Erik en Petra Hesmerg ze opnieuw te fotograferen:

-  De twee koffieserviezen gemaakt voor de familie Ottow-Bastiaanse in de tachtiger jaren. Een echo van het ‘Tea and coffee piazza’ van Mendini voor Allessi.

-  Het peper en zout stel voor Michael Kortbeek uit 1989.

- Penning Hollands Kroon

Want to know more? Contact us