Tentoonstelling IN GEBRUIK

In Gebruik

Tags tentoonstellingdesign
Disciplines tentoonstellingdesign
1989
Fotografie Ruben de Heer

Tentoonstelling IN GEBRUIK

In gebruik

Edelsmid, meubelontwerper, vormgever, industrieel ontwerper.... wie het veelzijdige werk van Willem Noyons overziet vraagt zich waarschijnlijk af wat zijn plaats is binnen de wereld van de Nederlandse vormgeving. Met die vraag houdt hij zichzelf niet bezig. Na tien jaar werkzaam te zijn als zelfstandig ontwerper is het moment aangebroken om de relatie tussen zijn zeer uiteenlopende producten te tonen.

De Robeco-munt, de armband voor mevr. van der Waals, de kleurrijke rubberen vaas, het doopvont in de Janskerk in Utrecht en de tweedelige, glazen vaas voor het Academisch Ziekenhuis Utrecht zijn alle voorbeelden van ontwerpen die een eigen innerlijke logica bezitten. Willem Noyons is een vormgever die zich verdiept in de uiteindelijke gebruiker van zijn producten.
Opdrachtgevers, zowel particulieren als vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, komen meestal met een nog niet omlijnde vraag naar zijn atelier aan de Biltstraat. Pas in de dialoog krijgt de opdracht definitief gestalte. Dit proces is bepalend voor zijn vormgeving en is dan ook de verbindende factor in de expositie van zijn werk.

Binnen de diversiteit van zijn productie valt een andere constante te ontdekken. Dat is de gedegen en tegelijk inventieve wijze waarop hij verschillende materialen naar zijn hand weet te zetten. Hij beheerst de technieken voor het bewerken van zilver, goud, stenen, glas en rubber. Waar nodig zet hij zijn vakkennis in om producenten te vinden die aan zijn normen beantwoorden. Tot in Tjechië toe, waar zijn glaswerk wordt vervaardigd.

Willem Noyons neemt een opmerkelijke plaats in binnen de Nederlandse vormgeving. Het is een vak waar ego's excellereren en een persoonlijk handschrift de marktwaarde bepaalt. Hij verrast daarentegen door de inventiviteit en doelmatigheid van zijn ontwerpen. Voor de expositie 'In gebruik' zijn vijftien voorwerpen gefotografeerd in de omgeving van een gebruiker. Bijeengebracht in het fraaie pand aan de Biltstraat in Utrecht wordt het duidelijk waar het Willem Noyons om gaat. Hij legt in zijn ontwerpprocessen de nadruk op communicatie en gebruik en houdt daarbij zijn proporties zuiver

Marjan Unger

Foto's Ruben de Heer

1989

Meer weten? Neem contact op